January 4, 2010

lelaki melayu vs lelaki mat salleh.mana lagi bagus?

.gambar ihsan dr utusan online.
.tyme majlis berinai besar.


semua org dah tahu kot yg serina anak chef wan dah kahwin.yelah.harini saja paper dah cite pasal perkahwinan diaorg.baik metro atau utusan,semua ada.almaklumlah wedding of the year 2010.tiga hari tiga malam berturut-turut.siap ada majlis berinai besar lagi.memang gempak arh.habib jewels pun taja brg kemas serina.


yang aku nak cite bukan pasal perkahwinan dia sebab korang bole baca dalam paper.aku nak cite pasal husband dia.memang handsome lah.mata biru weyh.asli lagi.ingat senang nak dapat?tapi,aku pun agak tertanya-tanya juga.nape artis zaman sekarang suka kahwin dengan mat salleh?mcm dah jadi satu trend kahwin dgn mat salleh nih.yela,kalau sorang kahwin dgn mat salleh,semua pakat kahwin.macam musim pula.kekdg tuh aku ada dgr juga mama ngn atok aku ckp.mcm x de laki melayu dlm dunia nih sampai kahwin dgn mat salleh.ke lelaki melyu dlm dunia nih dah pupus?tp dah jodoh tertulis kat loh mahfuz siapalah kita nak menafikannya kan.


tyme aku sekolah dulu,aku ada tanya kawan-kawan aku,nak cari husband yang mcm mana?*nampak sangat aku gatal dulu.kecik-kecik belaja bukan pikir pasal kahwin.jangan ikut perangai aku*.kawan-kawan aku semua cakap nak husband mat salleh.mata biru lah,hijau lah,coklat lah.sebab diaorg cakap laki melayu zaman sekarang nih pemalas.tak boleh diharap.ada yang jadi penagih dadah,merempit,mencuri.semuanya lelaki melayu.okey.itu pandangan kawan-kawan aku kat sekolah dulu.korang jangan emosi pulak.


bagi aku lelaki melayu atau lelaki mat salleh ada baik buruknya.

kalau lelaki melayu senang sikit sbb dah sah-sah dia memang melayu,islam.so,dia tahu pasal agama,rukun-rukun islam,adat-adat melayu bagai nih dan dia tahu tanggungjawab dia sebagai seorang islam.tapi ada juga yang lelaki melayu,islam hanya terletak pada nama saja.maksud aku,dia memang islam,melayu tapi cara hidup tuh x macam orang islam.yang ni kalau bole elakkan lah.tapi kita mampu mengubahnya kan.pasal lelaki melayu malas pulak.aku x taw la pulak.sbb aku tengok abg-abg aku lagi rajin dari aku.T__T.mungkin minoriti je yang malas tuh.

kalau lelaki mat salleh pulak agak susah sedikit sbb dah sah-sah dia bukan dari agama dan bangsa yang sama.yela.dia kan agama lain.so,bila masuk islam (muallaf) susah sikit nak biasakan diri.banyak ilmu-ilmu agama,adat-adat melayu yang wajib dipelajari lagi.tekankan perkataan wajib itu ye.tapi,itu semua x jadi masalah kalau dia betul-betul ikhlas nak dalami pasal agama islam dan adat melayu nih.dan org sekeliling dia pula mestilah jadi role model utk dia.jangan pulak yg kau nih dah sah-sah islam,pastu x sembahyang depan muallaf tuh.malu weyh.T___T.
muallaf pun entah-entah lagi terer pasal agama berbanding dengan orang yg mmg islam dari azali.tapi,kalau dia masuk islam sbb cinta perempuan islam (x ikhlas) mmg susah nak dalami agama islam.entah-entah bole jadi murtad balik.nauzubillah.pasal rajin pulak.aku tengok mat salleh memang rajin.kalau bole 24/7 nak stay kat pejabat je.itu yang aku tengok lah.


so,apa pandangan korang pasal
LELAKI MELAYU vs LELAKI MAT SALLEH
which one is better?

p/s: aku doakan serina berbahagia dengan husband dia.korang mmg sweet..;)


~klik nuff aku.nnt aku klik balik korang punya.muafakat membawa berkat.tolong menolong amalan mulia..=)~

24 comments:

anyss amyra ishaq said...

kahkahkahkah.
gelak tak sudah ayat 'sbb aku tengok abg-abg aku lagi rajin dari aku.'

bg saya tak ksh la bangsa apa pn seseorang tu yg penting personaliti diri sbb sifat2 org tu takde kena mengena pn dgn bangsa atau agama atau warna kulit atau jenis rambut.ekekekeke.

tp apa pn,sbg org Melayu yg hidup dan membesar dlm kalangan org Melayu,saya lebih senang jatuh cinta(wow!) dgn lelaki Melayu la kot.da bapak,abang2,atok,pakcik dan lelaki sekeliling saya semua Melayu kan.heheheheheh.tp tak bermakna saya tak suka tgk org khwn dgn org putih.mcm laki Maya Karin tu.fuhhhh,gila hensem okeyyyy!hahahahahah.semangat la plak bg komen ni.

.miss d'ieyna. said...

anyss..

jgn la gelak.malu ooh..T__T
wakaka.mmg betul abg2 sy lg rajin dr sy.haha.

yup2.besalah bila mmbesar dklgn org melayu,knfirm pilih org melayu.hee..

btw,thankz 4 ur opinion...;)

.k-roon only. said...

hohohoho..ina pakse aku bg pndangan...haha..xpe..

so..ceh..haha..
bg aku la kn yg ade mkcik kawen ngan cina n spupu yg kawen ngan mat salleh...

peh byk kot aku nk ckp ina..haha..

pilihan ati mat salleh ni sbnarnye bkn xleh...leh je sape nk...kalo da mmg jodoh die ngan mat salleh,xkn kite nk halang gak kn...xde beza pun mat salleh ngan melayu sbnarnye..manusia biase jgk..takat beza agama n budaya je...sume tu sementara..leh di ubah bila2 mase...

byk baik buruk kawen ngan mat salleh mahupun lelaki melayu...
yaa..majoriti ckp kawen ngan mualaf byk masalah...mcm masalah agama.. kirenye amalan die sbgai org islam yg baru...biasenye rmai tersasar...takat peluk islam nk kawen je...tp still cara barat..sbnarnye..kalo kite dah wat keputusan nk kawen ngan mualaf.. kite xleh salah kn die kalo satu ari nnti die tersasar..x ikut amalan islam yg betul..itu sume salah kite sbgai umat islam yg sejak azali lg...kenapa..?? haa..sbb mereka org baru lam dunia islam..kalo kite nk kawen ngan mualaf..kite kne bersedia dr segi mental dan fizikal..sbb pas kawen...kite la tunggak utama tuk bimbing die ke arah islam yg betul..yee mmg suami patut bimbing isteri..tp sbgai suami yg bru masuk islam..bimbingan dr isteri mesti lah kuat..die nk jd ketua keluarga..tp amalan islam die kne kne dibetulkn sbb die org baru.. kalo si suami tgk isteri die lalai n abaikn amalan islam..si suami pun terbiasa ngan sume tu sbb die fikir islam mcm tu..so,sape salah kalo die tersasar..?? pnjang lak..haha

kalo kite kawen laki melayu..??
yee..rmai yg kate tu pilihan yg betul..nk2 org tua..sume nk laki melayu je..xsmestinye melayu wajib kawen ngan melayu..xsalah kawen ngan bangsa asing..mereka manusia jgk..tp kalo takat kawen laki melayu yg mmg dah islam sejak azali tp xberiman n abaikn tuntutan agama...xguna gak..serupe je ngan mat salleh mualaf yg da tersasar..just mereka tersasar sbb mereka baru lg dlm islam n xde bimbingan kuat..yg laki melayu ni?? sjak azali islam tp tersasar..slah besar tu..

so..engat la.xde beza pun kawen ngan mane2 bangsa n budaya..kalo mereka masuk islam sbb nk kawen..si isteri wajib bimbing mereka jlnkn tuntutan agama islam dgn betul..jd role model islam yg terbaik tuk suami yg bru masuk islam..tp ade gak mereka yg masuk islam sbb cintakn islam..then baru kawen ngan umat islam gak..mcm serina ni..laki die tu da 3 thn masuk islam..mybe die mmg cintakn islam n sungguh2 dgn serina..sbb tu die masuk islam 3 tahun sblum kawen..kalo org lain yg masuk islam hanye nk kawen tp ati xbetul2 cintakn islam,mereka biasenye masuk islam bile da dekat nk kawen..bknnye dr awal perkenalan ngan si buah ati beragama islam tu..

haha...dah2...panjang lak aku bebel...tu la ina..suh aku bg pndangan..hambik ko..bace smpai lebam..haha...

.miss d'ieyna. said...

nisa..

pergh..
bapak panjang kau punya komen+pandangan.
lembamm aku baca.
wakaka.
yeap! aku mmg sokong kau punya pandangan..;)

.k-roon only. said...

haha...hambik ko..penat aku perah otak..

Cik Cahaya said...

ehe~ i love melayu.. cewahz.. :)

Didi Nadhirah said...

dedua i nak hehehe

shahdiana said...

hye...sapa pun pilihan asalkan berbahagia sehingga ke akhir hayat okay...

saya dah follow blog ini...

http://sofiyahasya.blogspot.com

klik sesama kita....

Lady Fyza ;) said...

sis syg :)

ofcoz kawen ngan lelaki melayu.

why? sbb kte nak carik org yg bole bimbing kite bout ISLAM.

bukan kte yg bimbing die ttg islam.

tp ta taw la kalo da jodoh :)

.miss d'ieyna. said...

nisa..

haha.kau mmg.siap double check lagik.
wakaka.
thankz..;)

.miss d'ieyna. said...

cik cahaya..

love melayu?
same goes with me..
tp klu jodoh mat salleh cm ne ek?;p

.miss d'ieyna. said...

didi nadhirah..

dedua u nak?
hahaha.tamak nih..;p
x pe.hope u dpt k..;)

.miss d'ieyna. said...

shahdiana..

yup2.betul tuh.asalkan kita bahagia.
thankz follow blog sy.
i will view ur blog k.;)

.miss d'ieyna. said...

fyza syg..

laki melayu sng skit nak bimbing kita kan.?
tp klu dah jodoh dpt yg mata biru x bole tolak juga..
hehehe.;)

bungakuning . said...

saya nak melayu
:)

.miss d'ieyna. said...

bungakuning..

hee..;)

Afyy (: said...

Of course lah, lelaki korea!
Okay out of topic.
Duadua best kot.
Bagik aku tk kesahlah melayu kaa cina kaa bangla kaa apa kaa.
Yg penting, die straight.

.miss d'ieyna. said...

afyy..

kau minat korea ke?
bukan ex husband kau sblum ni mat salleh ke babe?
hahaha.
straight tu penting arh.
x mao gay..
geli siakkk.
hahaha.

yuyuEyuliAnayusOf said...

of cos lelaki melayu better than lelaki omputeh kn3??
hehe :))

.miss d'ieyna. said...

yuyue..

haha.lelaki melayu mmg better dr omptuih.tp kena pandai choose yg paling the best la kan..;)

Ery Farieha said...

laki melayu?laki mat saleh?
same je mane2 laki.hahaha
:P

.miss d'ieyna. said...

ery..

same ea?haha..

Rossa said...

Hello Nama Saya Rossa dan saya nak bagi pandangan saya terhadap isu ini. Ayah saya melayu dan abang saya juga melayu terapi saya bersuamikan mat salih. ALhamdulillah setelah bergelar suami isteri kehidupan kami sekeluarga bahagia kerana kami berpegang kepada prinsip hormat menghormati dan belajar mengenali diantara satu sama lain. Saya menggunakan pendekatan yang berunsurkan pujukan dan bukan paksaan untuk mendalami agama dan budaya saya. Example saya memperkenalkan dia kepada kawan kawan melayu, makan menggunakan tangan dan berkain pelekat dirumah dan saya juga berkain batik. Saya telah tinggal di Netherlands sudah lama tapi saya masih menjadi melayu dan saya mengamalkan tradisi dua budaya didalam rumah. Tentang agama pula saya melatih dia membaca doa makan setiap kali makan dan mengajar pendekatan islam secara berperingkat, alhamdulillah suami saya dapat menyesuaikan dengan keadaan. Tetapi saya melihat keadaan di malaysia berlainan sekali keran ramai perempuan melayu yang berkahwin dengan mat salih akan turut serta menjadi seperti mereka. Sebenarnya untuk bersuamikan mat salih kita kena tegas dalam sesetengah hal tetapi jangan terlalu memaksa. Alhamdulillah saya bahagia sangat bersama suami saya dan saya minta jodoh kami berkekalan.

Unknown said...

Ape bende lah pompuan Ni.. Cermin dulu muka layak ke nak mat salih? Sesuai ker?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...