August 7, 2010

.Salah ke jadi anak emak?.

Hai korang!


Korang korang semua, apa perasaan korang bila someone yang korang kenal tiba tiba cakap kat korang 'eleh, anak emak' dengan muka yang sangat kerek. Apa perasaan korang ea?


Aku penah kena taw. Kalau setakat sekali dua kali aku tak kisah. Kalau berkali kali hati aku sentap la bai. Hohoho, serius babe aku sentap time tu. Sentap 5 minit. Pastu aku chow. Tapi dalam hati dan otak aku ni segala macam yang aku pikir dan ada juga sumpah seranah yang keluar. Aku selalu gak pikir salah ke jadi anak emak ni ea?


Kat sini, aku nak bagi sebab sebab kenapa seseorang itu digelar 'anak emak'
- Walaupun dah besar still DUDUK dengan mak. Maksud aku bila dah keja or belaja kat U, tak nak duk umah sewa nak duk dengan mak gak.
- Nak kuar mana mana dengan kawan pun jarang. Selalu kuar dengan mak je

- Nak buat apa apa keputusan pun refer kat mak dulu
- Nak cite masalah pun cite kat mak juga
- Tak bole berjauhan dengan family dan mak. Kalau berjauhan pasti homesick.


5 sebab tu selalu orang jadikan alasan untuk menggelar seseorang dengan gelaran 'anak emak'


Sebenarnya, apa masalahnya jadi 'anak emak'? Serius la aku tak paham kalau orang duk cakap 'anak emak, anak emak'. Kira macam nak menganjeng la. Keja nak perli sesaja! Padahal kau pun anak emak juga la wei. Meh sini aku nak tanya kau.


Sapa yang mengandungkan kau selama 9 bulan?

Sapa yang susah payah melahirkan kau?

Sapa yang menyusukan kau?

Sapa yang suap kau makan, bagi kau makan, masakkan makanan sedap sedap?

Sapa yang jaga kau dari kecik sampai besar?

Sapa?
Sapa?
Sapa?


EMAK kau yang buat semua tu


So, kau juga 'anak emak'. Bukan aku sorang je 'anak emak'. Sebelum kau nak cakap bagi aku sentap ke apa, kau pikir la dulu sebelum cakap.


Yeah, aku taw ramai orang cakap yang 'anak emak' ni tak belaja berdikari la, tak de pengalaman hidup susah la, tak de LIFE la, tak ENJOY la apa semua la. Aku taw ramai orang yang cakap dan pikir macam tu. Tak yah nak kelentong la konon konon buat tak mengaku. Aku tau kau juga cakap macam tu kan. Tapi tak pe. Aku tak kisah sebab aku taw mak ayah aku taw yang terbaik untuk aku. Tak semestinya bila aku stay dengan family, aku tak penah belaja berdikari. Tak semestinya aku stay dengan family, aku tak penah hidup susah. Aku pun penah belaja berdikari dan penah hidup susah. I tell you what, kadang kadang kita akan belaja dan fahami dari pengalaman hidup orang lain ok. Oh dan lagi satu, kalau kau duk asrama ke duk rumah sewa ke duk mana mana ke, aku sure dan konfirm la kau pun akan balik rumah juga kan? Kalau bole tiap tiap minggu nak balik. Rindu masakkan mak la apa la. Bila tak bole balik, kau kol mak kau juga kan? So, kau pun 'anak emak' juga la wei.


Sekarang jela masa untuk kita stay dengan family kita. Bila dah kahwin nanti, dah ada family sendiri, anak sendiri, umah sendiri, haa masa tu belaja la hidup berdikari puas puas. Time dah kahwin nanti tak de masa nak lawat emak kat kampung. So, better luang masa dengan family puas puas ok.


Yes! Aku seorang 'anak emak' sebab emak aku yang lahirkan aku yang jaga aku. So, of course aku 'anak emak'. Dan aku bangga menjadi 'anak emak'.


And please.... Watch your word and think before speak.


Okay babai!


p/s: Kalau agak agak nak perli pun jangan la perli selalu. Wa pun ada hati dan perasaan bai. Please la respect sket mcm mana wa respect perasaan dan hati lu.



43 comments:

NARDtheNERD said...

i anak emak.
peduli apa orang kata. hehe~

PinQib said...

i love my mommy.. x kisah la anak emak ke ayah ke kucing ke..




Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Blogging boleh dapat kanser?

Magibon, makhluk comel

LiFe KaMi said...

sesungguhnya syurga dibawah telapak kaki ibu..sayangilah mereka..

Zayanie said...

huh! kesah ape aku org nk ckp ape... mmg aku anak mak! sbb mak aku la yg jage aku... suap aku mkn.. susukn aku... kendong aku ke darat ke baruh dlm perut.. yg sakit sbb aku.... sume mak aku!!!! pesal lak nk psycho2 ngejek org anak mak??? hahaha gle pe org tuh ina??? maap! bab ni aku mmg EMO!

qistynacorner said...

aah betul3x.. kena sayang mak ngan ayah sementara masih ade... :)

~freakycuteyanime~ said...

aku setuju!!~~
kadng2 x salah jd anak emak..
aku pun kekadng rindu ngan semua tu tp jauh sangt~~

iqbalsyarie said...

i do agree with u 100% !heee..klo bukan anak emak,anak apa lagi?

bagusla jd anak emak,drpd jd anak derhaka.kan?
Baru je Update tadi; Trip Ke Pangkor bahagian akhir

nice entry!klo ada masa jemputla ke blog saya pula.heee..TQ~

FlufFyda said...

aik...marah kat akk ke ina??sbb akk ada jgk rasanya ckp ina ni anak mak..

Khairul Azmi said...

saabr je la...
nak buat cmne....
mulut orang..

M a W a D D a H said...

kalu org kate 'anak mak', alaa...senang je...cakap la "laa..memang la anak mak pun..wekkkk..dengki la tu die bukan anak mak"...ngeee

best tak ayat adah..hihi

ribena.illina said...

bena ank mak!
kwn2 sume da tau bena anak mak
sampai lect pon tau bena ni homesick!
heeeee~
tp lagi ske ble owng kate bena anak mak
banger2!! hahha~

kk said...

kakak pon anak mak.and proud with it

dak eina (◕‿◕) said...

eina anak mak...huhu

I.Hazwani said...

saye adek abang! ahaha
tanpe abg, tak lahirnya sy sebagai adek
;DD

Aida Effarina said...

tak salah pun jadi anak emak. emak boleh jadi best friend kita n takkan kecewakan kita kan. if kawan, bila2 masa je dia boleh tinggalkan kita. =)

..ika itu aku.. said...

ika sgt2 bgga mnjd "anak emak" =)

enyheartsdiamond said...

saya anak mama dan papa tp papa lebih rapat dgn saya :)

Ery Farieha said...

ery bukan semate2 anak mak
tp anak kedue2 mak dan abah
hahahaha
pasal weekend je mesti nak balek
biar lah kan? apa ku kesah?
hahaha

Munira Muhiyddin said...

x salah kott nak jadi anak emak .
biasalah mulut org yunk . tak boleh nak tutp . sabar jeplah kan :)

Tqa said...

Haha. You're right, dear. Lain orang, lain gayanya the way he/she learns something from life. Btol gak uh, melalui pengalaman org pun kita leh blaja jgk kan. Pedulikan ckp org! :D

eykameow said...

yer saya sokog penuh dekat entry ni iena! saya anak emak juga. tp xdela selalu berkepit dgn mak sy.. hihi tp saya tetap anak emak! :P

.miss d'ieyna. said...

nardthenerd..

i pun anak emak.gimme five! :)

.miss d'ieyna. said...

pinqib..

yeah.i love my mommy too.:)

.miss d'ieyna. said...

life kami..

yeap yeap.betul tu.:)

.miss d'ieyna. said...

zayanie..

taw x pe tin.aku pun nyampah klu org duk ckp main lepas je nih.

.miss d'ieyna. said...

qistynacorner..

yeap yeap.betul tu.

.miss d'ieyna. said...

freakycuteyanime..

taw x pe che dah.
mesti kau rindu kat emak kau kan.

.miss d'ieyna. said...

iqbalsyarie..

yeap yeap.betul tu.tp zaman skrg ni org x reti nak hargai mak ayah.

.miss d'ieyna. said...

fluffyda..

eh.x la kak.iena x marah akak pun.:)

.miss d'ieyna. said...

khairul azmi..

tp klu lama2 duk bercakap sakit juga hati ni.

.miss d'ieyna. said...

mawaddah..

hehe.best best.bole nak dipraktikkan tu.:)

.miss d'ieyna. said...

ribena.illina.

hehe.iena pun anak emak.

.miss d'ieyna. said...

kk..

yeah.iena pun anak emak.bangga2.!

.miss d'ieyna. said...

dak eina..

yeah.iena pun anak emak.

.miss d'ieyna. said...

i.hazwani..

haha.akak pun adik abang.

.miss d'ieyna. said...

aida effarina..

yeap.betul tu.mak x kan kecewakan kita.

.miss d'ieyna. said...

ika itu aku..

yeah! :)

.miss d'ieyna. said...

eny..

hehe.saya anak mak.:)

.miss d'ieyna. said...

ery farieha.

haha.abaikan apa org ckp kan.

.miss d'ieyna. said...

Munira muhyidin..

hehe.kena abaikan jela apa org ckp.tp bila lama2 ni rasa sakit hati juga kan.

.miss d'ieyna. said...

Tqa..

yeap,betul tu dear.x semestinya kita kena belaja dr pengalaman sendiri.

.miss d'ieyna. said...

eykameow..

hehe.iena pun anak emak juga.:)

IzzaH si pari pari said...

sy pon anak emak
+ anak ayah..hehe

sy mengaku umur dah 24 tapi stil nak duduk dengan mak.sy tak mahu kerja jauh2 (unless kalau ditakdirkan),nak duduk ngan parents jugak.sy pon pernah duk asrama,tinggalkan parents masa study kat U,and rasa2 nya takde hal la kalau nak berdikari sebab kat rumah pun sy bayar bil,blanja barang dapur,semua kerja pun buat sendiri.

so,who said anak emak tak pandai berdikari???
orang yg tinggal menyewa pon sometimes pinjam duet mak bapak jugak kalau dah terdesak...(^_^)

selagi boleh hidup ngan mak ayah,sy akan terus hidup ngan diorang.nanti pas kawen,susah dah nak mengendeng mak.nak kene kelek suami ngan anak2 pulak.hee~~

BTW,slm kenalan CIk Iena~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...