August 17, 2010

.Dugaan bulan puasa.

Hai semua!


Salam Ramadhan dan Selamat Berpuasa :)


Aku ada benda nak tanya ni.


Apa yang korang akan buat kalau korang rasa give up dalam sesuatu perkara? Contohnya give up dalam study.


A. Tido, main game, makan dengan harapan perasaan give up tu akan hilang serta merta
B. Menangis tersedu sedan isk isk sampai bengkak merah mata semedang. T___T
C. Mengadu kat seseorang macam family ke, kekasih ke, best friend ke
D. Selawat banyak banyak, berdoa, muhasabah diri dan improve your self and repair your mistake
E. Jawapan korang sendiri?


Aku duk tanya macam ni, sebab sekarang ni aku tengah give up yang teramat sangat. Sekarang aku tengah busy dengan INI. Segala tenaga, emosi, mental, fizikal semua lemah dowh. Penat sangat. Terasa macam apa yang aku prepare sia sia je. Bila segala preparation di perkotak katikkan dan di persoalkan, aku rasa dah give up. Tambah pula, dengan orang sekeliling. Lagi tension. Pandang sini pandang sana semua tengah bertungkus lumus buat keja. Pressure dowh! Dah la masa tak cukup. Plus minus cuti apa semua tak cukup masa. Penat bai penat! Tapi itulah harga yang perlu dibayar apabila menjadi seorang student chemical. =_='


Dalam duk nak give up ni, aku dah buat semua pilihan jawapan yang kat atas tu kecuali E. Tapi yang benar benar membantu jawapan yang D tu la. Bila aku duk congak congak pikir balik, aku taw ni semua Dugaan Allah kan. Tambah tambah lagi tengah puasa ni. Mesti lagi banyak dugaan yang Allah bagi kat kita. Nak tengok kita sabar ke tak. Kalau Allah bagi dugaan kat kita maknanya Allah sayangkan kita. Syukur syukur Allah sayangkan kita :') Lepas ni dah tak bole mengeluh dah dan aku kena pikir positif :')


'Please Ieyna be strong! Jangan cepat putus asa. Allah sayangkan kau. Family sayangkan kau. Kawan kawan pun sayangkan kau. Jangan putus asa sayang. Kuatkan semangat' <---- Kata kata semangat untuk diri sendiri :)


Korang semua doakan aku yaa (^_^)


Okay babai!

27 comments:

alinac lover said...

cool babe :)

Munira Muhiyddin said...

tabahkan hati ye syg . setiap manusia Allah duga . cuma bentuk dugaan yang berbeza . tabah oke :)

enyheartsdiamond said...

tak sure lah apa yg eny buat kalau give up.. kalau masalah dgn org sekeliling, eny akan kol mr khong dan nangis2..

sian dia kena teman eny nangis2 :)

Hamzah Ian said...

aku rase sedeh nak stadi.. sob2..

Un Phat Lee said...

jawapan gua.
F. none of the above.
haha gurau2.

kalau gua,1st doa then,layan blues sambil main gitar n lepak ngan member2 sekepala.nescaya stress itu dpt diatasi.(perrh ayat nak macam khutbah jumaat je.ehe XD)

|arieza| said...

mengadu kt Allah :) Dia plg sabar mendengar :)

kata kila said...

kenapa ni sayang;(

..ika itu aku.. said...

be strong k ieyna..keep ur mind positive =)

Zayanie said...

ina dear.. kalo aku.. suma yg ko list kn sume aku wat.. but kdg2 ikot gak ape probs aku.. tp pling tepat dekatkn diri pd Yg Esa :)

Syida Shukor said...

i akan cuba lari dari kebiasaan study tu and pergi shopping jap ke hee hee .

Aida Effarina said...

dont give up easily, okay dear? believe in yourself, insyaallah u can do the best n perform well. =)

Aida Effarina said...

dont give up easily, okay dear? believe in yourself, insyaallah u can do the best n perform well. =)

FareedSairi said...

bila belajar ni, memang ada masa kita rasa camtu. aku dulu pun camtu gak. tapi last skali cuba kita pikir, kerana apa kita dok blaja susah2.impian sape yang nak ditunaikan...ibu bapa? diri sendiri? atau kita masih tak tau? jadi sekarang lagi kene tetapkan matlamat, lepas degree nak buat ape?keje ape?cukup layak tak nak mintak keje?nak sambung belaja?kenapa nak sambung?...apa yang sebenarnya yg kita impikan dah tercapai lum?atau belum pernah ada impian?...yang oaling susah dan sering kita lupa, niat...kita kene selalu perbetulkan niat bahawa kita belajar ni kerana Allah. Barulah Allah permudahkan dan beri jalan penyelesaian.

eykameow said...

jwpan saya C :D huhu

.miss d'ieyna. said...

alinac lover..

yeah! i try to be cool.:)

.miss d'ieyna. said...

Munira..

thanks syg..:)

.miss d'ieyna. said...

eny..

aw.so sweet la dear.mr khong mesti teman kan u.:)

.miss d'ieyna. said...

hamzah ian..

taw x pe.aku lg sdey.

.miss d'ieyna. said...

Un phat lee..

haha.lu mmg terbaik la der!

.miss d'ieyna. said...

arieza..

yeap.Allah teman terbaik..

.miss d'ieyna. said...

kata kila..

pasal fyp kakak :(

.miss d'ieyna. said...

ika itu aku..

thanks dear.:)

.miss d'ieyna. said...

zayanie..

thanks dear.:)

.miss d'ieyna. said...

syida shukor..

wow! shopping.i x terpikir pun pasal tu.

.miss d'ieyna. said...

aida effarina..

thanks dear.:)

.miss d'ieyna. said...

Fareed sairi.

thanks!

.miss d'ieyna. said...

eykameow..

hehehe.:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...